drakenbootvaren 

Wat is een drakenboot

Een drakenboot is 12,5 meter lang en 1 meter breed, met een drakenkop en -staart, beschilderd met drakenschubben. Voor op de boot staat een stoeltje met een grote trom, voor de trommelaar. Achterop staat een ervaren stuurman/vrouw, die de boot bestuurt met de stuurpeddel en het team instrueert en begeleidt. 

Team

Een drakenbootteam bestaat uit 16 peddelaars en 1 trommelaar. De peddelaars zitten met zijn tweeŽn naast elkaar op de bankjes in de boot. De organisatie zorgt op elke boot voor een ervaren stuurman/vrouw.

varen

De voorste 2 peddelaars bepalen het ritme en tempo. De trommelaar slaat op het tempo van de voorste 2 peddelaars op de trom, zodat de rest van de peddelaars dit ritme kunnen volgen. Vooral het gelijktijdig insteken van de peddels is, naast kracht, bepalend voor de snelheid. Dat maakt het drakenbootvaren een echte teamsport, samenwerking is essentieel! Wij varen over een afstand van circa 250 meter. 

GEEN ERVARING

Drakenbootvaren is niet moeilijk, iedereen kan aan de race meedoen. Ervaring is niet nodig. De enige eis is dat alle teamleden minimaal 16 jaar zijn en kunnen zwemmen! Bij de eerste race geeft de stuurman een uitgebreide uitleg en kan tijdens het opvaren naar de start alvast geoefend worden. Je zult de slag al snel te pakken hebben ťn je voelt meteen de adrenaline opborrelen om te willen winnen! 


Wil je met je collega's of buurtgenoten of vereniging een mooie en leuke teambuildingsdag beleven? Wil je relaties uitnodigen om samen sportief bezig te zijn of wil je gewoon met een club vrienden een superleuke dag hebben, en dan ook nog het goede doel sponsoren?

Kijk dan even onder dat tab: Inschrijven 

FILM & TIPS

Doe je binnenkort mee aan de drakenbootrace? Kijk dan alvast even naar deze korte instructiefilm en tips, samen met je teamleden. Dan leer je alvast de belangrijkste kneepjes van het drakenbootvaren, zodat je tijdens de wedstrijd sneller en veilig naar de finish vaart!

Tips over het drakenbootvaren


Geschiedenis

Het drakenbootvaren is een eeuwenoude, Chinese sport, meer dan 2000 jaar geleden ontstaan als vruchtbaarheidsritueel voor de gewassen. Inmiddels is het wereldwijd een echte sport, met zelfs wereldkampioenschappen. In 1989 werd er tijdens SAIL 90 in Amsterdam, voor het eerst drakenboot gevaren in Nederland. Er zijn in Nederland een paar wedstrijdteams, die wekelijks trainen en meedoen aan de NK/EK/WK. 

Drakenboten van DragonFun

De drakenboten die bij het Kiwanis Drakenbootfestival Weert worden ingezet, zijn van DragonFun. DragonFun beschikt over een vloot van 19 prachtige Chinese drakenboten.